English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

27 Aralık 2011 Salı

Dünyanın en büyük heykelleri!



Tarihi çağlardan beri heykeller inşa edilmektedir. Bazıları dini bazıları halkların özgürlüğü için yükselen bu heykeller arasındaki çekişme de yüzyıllardır devam etmektedir. Hala en büyük heykellerden biri olarak kabul edilen Mısır’daki Sfenks, 20 metre yüksekliğindedir. İşte son 30 yıl da hesaba katıldığında ortaya çıkan tablo!






Rodina Mat (102 metre)
Ukrayna, Kiev ‘de bulunan bu heykel 2. Dünya Savaşı’ndaki Sovyet halkını temsil etmesi amacıyla bir model olarak inşa edilmiştir. 1981 yılında yapımı tamamlanan titanyum heykel 62 metre yüksekliğindedir. Bir müzenin üzerinde yükselen heykelin toplam yüksekliği 102 metre, ağırlığı ise 560 tondur.



İmparatorlar Yan ve Huang (105 metre)
İmparatorlar Yan ve Huang’ın heykelleri bir dağa kazınarak inşa edilmiştir. Bitmesi 20 yıl süren kazıma işlemi sonucunda 106 metre yükseklikteki heykeller ortaya çıkmıştır. Yan Di ve Huang Di, en eski 2 Çin hükümdarıdır.







Guan Yin Heykeli (108 metre)
108 metre yüksekliğindeki heykel Çin’in Hainan adasının güney kıyısında yer alır. Üç yüze sahip bir şekilde inşa edilen heykelin bir tarafı karaya, diğer iki tarafı da Güney Çin Denizi’ne bakar. İnşası 6 yıl süren heykel 2005 yılında tamamlanmıştır.







Cristo-Rei (110 metre)
Brezilya, Rio de Janerio’daki Kurtarıcı İsa heykelinden esinlenerek Portekiz’de inşa edilen Cristo-Rei tapınağı 1959 yılında 10 yıllık bir süre sonunda tamamlanmıştır. Heykelin kendisi Kurtarıcı İsa heykeliyle hemen hemen aynı boydadır(28 metre); ancak 82 metre yüksekliğindeki kapı şeklinde bir yapının üzerinde durur ve bu sayede 110 metreye ulaşır. Bu bölümde Lizbon şehrine ait panoramik manzaralar sergilenmektedir.

Ushiku Daibutsu (120 metre)
Japonya’da Ushiku şehrinde bulunan heykel dünyanın en büyük 3. heykelidir. 10 metrelik bir kaidenin üzerinde bulunan 10 metrelik bir nilüfer çiçeğinin üstünde yükselen heykel, Amitabha Buddha figürünün temsil edildiği bronz bir heykeldir.







Laykyun Setkyar (130 meters)
Dünyanın en büyük 2. heykeli olan Laykyun Setkyar, Mayanmar’da Po Kaung Tepeleri’nde inşa edilmiştir. Heykelin ayaklarının dibinde dünyanın en büyük yaslanan Buddha heykeli bulunur. Laykyun Setkyar 2008’de, yaslanan Buddha ise 1991 yılında tamamlanmıştır.





Buddha İlkbahar Tapınağı(153 metre)
Dünyadaki en büyük heykel özelliğine sahip bu yapı 153 metre yüksekliğindedir. 20 metrelik nilüfer çiçeği şeklinde süs ve 25 metrelik bir bina üzerinde yükselir. Afganistan’daki Bamiyan Buddhaları Taliban tarafından yıkıldıktan sonra inşası planlanmıştır. 2008 yılında tamamlanmıştır ve Vairocana Buddha’yı tasvir eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder