English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9 Kasım 2011 Çarşamba

10 Adımda Kilo Sorunu!



Kadın olmak kilo için risk taşır çünkü metabolizma yavaş çalışır. Ayrıca östrojen yağ dokusu artışını hızlandırır.Bir sorundan kurtulmak için öncelikle nedenlerini bilmek gerekir.









Kilo fazlalığı demek, vücutta yağ dokusu oranının artması demektir. Yani, vücudun aşırı miktarda yağ depolamasıdır








Normalde bir vücutta olması gereken yağ oranı şöyledir: Kadınlarda %22-25 (%30’u aşmamalıdır); erkeklerde ise %25’i aşmamalıdır.








Kilo sorununun kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni; öncelikle kadınların metabolizma hızının erkeklere oranla daha düşük olmasıdır. Östrojen yağ dokusunu arttıran bir unsurdur. Ayrıca kadınlarda atıştırma eğilimi daha yüksektir. Daha az hareket ederler. Tatlı-unlu besinlere daha düşkündürler.





Kilo fazlalığı ve şişmanlığın birçok ölçüm metodu vardır. En sık kullanılan ve anlaşılır olan ise; Beden Kitle Endeksidir. Şöyle hesaplanır: Vücut Ağırlığı(kg) / Boy’un karesi = Beden Kitle Endeksini verir. 18.5- 24.9 arası normal; 25—29.9 arası kilolu; 30-39.9 arası obez; 40 ve sonrası aşırı obezdir.





Hangi kiloda olursanız olun karın bölgesini çevreleyen yağ birikimi ve göbek, sizi sinsice bekleyen tıkayıcı bir kroner kalp hastalığına davet eder. Karın bölgesinde biriken yağlar kolaylıkla damarları tıkar.







Anne ve babanın şişman olması, çocuğa etki eder. Ebeveynlerden sadece biri şişmansa, çocuğun şişman olma olasılığı %40, her ikisi de şişmansa %80’dir.







Kilo fazlalığı ve şişmanlığın tedavisi mümkündür. Öncelikle bunu gerçekten istiyor olmalısınız. Kendinize uygun ve özel bir tedavi yürütmelisiniz. Uzman hekim, diyetisyen ve egzersiz danışmanıyla ortak bir program uygulamalısınız.






Şişmanlık yaşam sürenizi kısaltır. Sizi mutsuz kılan bu durumdan size en uygun biçimde kurtulmalısınız. Başkalarının kullandığı teknikler ve diyetler size uymayabilir. Siz kendi bünyenize uygun olan biçimi seçmelisiniz.







Şişmanlık her yaşta görünmesine rağmen, yaşla orantılı olarak artış sağlar. Özellikle orta yaşlarda en üst seviyeye çıkar. 55 yaş sonrasında yavaş yavaş azalır. Orta yaşlar yağlanma yaşıdır.







Mutlaka kişiye özel olmalıdır. Hangi diyete başlarsanız başlayın, öncesinde mutlaka tıbbi kontrolden geçin. Karaciğer, böbrek, kan şekeri ve hormonal testleri yaptırın. Belirli aralıklarla doktorun kontrolüne gidin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder