English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3 Kasım 2011 Perşembe

Kanserle Savaşan Besinler



Sebze ve meyveler, kanserle savaşan fito besinler yönünden oldukça zengindir. Peki fito besinler en çok hangi meyve ve sebzede bulunur?

Havuç, düzenli olarak yenildiğinde, sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin akciğer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir
: Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalınbağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma rizikosunun %50 oranında; menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda, göğüs kanserlerine yakalanma rizikosunun %20 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır.

2004 yılında Texas Üniversitesi kanser Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; ıspanak mesane kanserine karşı %42 oranında koruyucudur. Ayrıca prostat kanserine karşı da koruyucu etkisi olduğu bildirilmiştir.

Portakal ve greyfurt suyunun pembe renkte olanı sarısından daha yararlıdır! Kırmızısı ise en iyisidir. Greyfurt ve portakalın iç renginin koyu kırmızı olması, bol bol ‘‘Likopen’’ içerdiğinin bir göstergesidir. Domateste de bol miktarda bulunan bu yararlı karotenoid, başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kansere karşı koruyucudur. Likopen antioksidan aktivitesi de olan, cilt ve beden yaşlanmasını erteleyen son derece yararlı bir besindir.

Bir çok sağlık sorununa iyi gelen ve kansere karşı koruyucu etkisi olan mucizevi meyve çilekte bol miktarda demir ve fosfor bulunuyor. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengin olan çilek, vücuda kuvvet veriyor, kolesterolü düşürüyor ve damar tıkanıklığını önlüyor. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kansere karşı koruyucu özelliği bulunan, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor.

Güçlü bir antioksidan ve hücre yenileyici olan çekirdekli kırmızı üzüm ekstresinin, kanser, cilt, anemi ve epilepsi hastalıklarına da iyi geldiği bildirildi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü ve Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde yapılan analizler sonucu çekirdekli kırmızı üzüm ekstresinin demir, magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum, stronsiyum gibi elementler bakımından çok zengin olduğu ortaya çıktı.

Dünyadaki en besleyici yiyeceklerin başında gelen maydanoz, doğal ilaç etkisi yapıyor. Günlük C vitamini ihtiyacını karşılayan maydanoz, kan şekerini düzenlediği gibi kanser riskini de yüzde 56 oranında düşürüyor.

Balkabağı harika bir beta-karoten kaynağıdır, ayrıca başka vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir küçük tabak balkabağı, günlük beta-karoten ihtiyacının yüzde 25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. Balkabağı potasyum ve lif kaynağıdır. Beta-karoten, birçok kanser çeşidini önlemeye yardımcıdır.

Ananastan elde edilen ‘bromelain’ enzimindeki CCZ molekülünün insanlarda bağışıklık sistemini kanser hücrelerini yok etmek için harekete geçirdiği, CCS molekülünün de kanser türlerinin yüzde 30’unda işlevi bozulan bir proteini bloke ettiği tespit edildi. Avustralyalı bilim adamları, ananastan elde edilen bir enzimdeki iki molekülün kansere karşı etkili olduğunu ortaya çıkardılar.

Antioksidanlar yönünden son derece zengin olan nar, bu özelliği ile vücudumuzu kansere karşı bir kalkan gibi korumaktadır. Ayrıca kalp, mide ve sindirim sistemimiz için de son derece yararlı bir meyvedir. Amerikalı bilim adamları, nar suyunun prostat kanseriyle mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder