English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21 Kasım 2011 Pazartesi

Pick hastalığı nedir?



Alzheimer'dan sonra ikinci sıklıkta görülen bir bunama türü olan "Pick" hastalığı, Alzheimer'a göre daha erken yaşlarda başlıyor ve davranış bozukluğunun yanı sıra konuşma ve dil becerisinde bozulmaya da yol açıyor.
Beyne hasar veren Pick hastalığı, Alzheimer'dan sonra ikinci sıklıkta görülen bir demans türüdür. Son yıllarda dramatik bir artış gösteren bu hastalık, beynin ön bölgesinin hasarlanmasıyla oluşur. Kişilik ve sosyal davranış bozukluğu ile konuşma bozukluğu, hastalığın temel semptomudur.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, günümüzde yaygın bir demans türü olan pick hastalığı ile ilgili şu bilgileri veriyor...

Pick hastalığı; Alzheimer'den farklı (Alzheimer'dan sonra ikinci sıklıkta görülen) ama son yıllarda dramatik bir artış gösteren, fronto temporal demans denen, birbirinden farklı özelliğe sahip birkaç bozukluk içinde bir prototiptir. Yani beynin ön bölgesinin (frontal bölge ve ön temporal bölgede ağırlıklı) hasarlanmasıyla oluşan bir hastalıktır.
Beynin etkilenen ön bölgelerinin patolojik incelemelerinde, bu bölgelerde ağır sinir hücresi kaybı nedeniyle kesilen beyin sert ve lastiksi bir kıvamdadır. Bu bölgeler belirgin olarak aşırı derecede büzüşme ile küçülür, beynin diğer bölgeleri de hastalığın süresine bağlı olarak zamanla küçülür (yani atrofiye uğrar). Mikroskopik incelemede bu atrofiye uğrayan beyin dokusunda mutlaka Pick cisimcikleri denen patolojik hücreler tespit edilir. Bu nedenle hastalık bu ismi almıştır.
Frontal bölge, beynin ön bölgesidir. Tüm beynin 1/3'ünü oluşturacak kadar geniş bir bölgedir ve evrimsel gelişimini diğer beyin bölgelerinden sonra tamamlamıştır. Diğer canlı türleri ile kıyaslandığında insanda en geniş ve gelişmiş halini almıştır. Frontal lop beynin ‘en genç, en karmaşık, en az araştırılmış’ bölgesidir denebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder