English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4 Haziran 2012 Pazartesi

10 yılda dünyayı değiştirecek 10 teknoloji trendi!

10 yılda dünyayı değiştirecek 10 teknoloji trendi!Cisco İnternet İş Çözümleri Grubu (IBSG) baş fütüristi ve teknoloji uzmanı Dave Evans, önümüzdeki 10 yılda iş ve yaşam alışkanlıklarını değiştirecek 10 teknoloji trendini belirledi.

Cisco İnternet İş Çözümleri Grubu (IBSG) baş fütüristi ve teknoloji uzmanı Dave Evans, önümüzdeki 10 yılda iş ve yaşam alışkanlıklarını değiştirecek 10 teknoloji trendini belirledi.Evans’ın çizdiği tabloya göre gelecekte sadece insanların değil nesnelerin de internete bağlı olduğu bir dünyada, bugünkünden çok daha hızlı bağlantılarla zettabyte’larca veri üretip tüketecek ve her şeyi bulutta saklayacağız.

Ağ teknolojilerinin her zamankinden daha önemli bir rol oynayacağı ve teknolojinin sağlık alanında yaratacağı mucizevi çözümlere tanık olacağımız bu on yıldaki en büyük paradigma değişikliğini ise internetten indirdiğimiz nesnelerin çıktısını üç boyutlu yazıcılarda aldığımızda yaşayacağız. Evans, “Bu trendler dünyanın inanılmaz bir yer olduğunu bizlere hatırlatıyor. Ama her zaman sormamız gereken soru şu: Bu değişime hazır mıyız?” diyor.
İşte önümüzdeki 10 yılı değiştirecek 10 trend:


Trend 1: Şeylerin İnterneti

• 2008’de doğan “Şeylerin İnterneti” (IoT-Internet of Things) insanlar dışında başka şeylerin de internete bağlanması olarak tanımlanıyor.
• Cisco IBSG 2020’ye gelindiğinde internete bağlanan şeylerin sayısının 50 milyara ulaşacağını tahmin ediyor ve bu da dünyadaki her insan için altı cihazdan fazlası anlamına geliyor.
• IoT’nin muazzam ölçekte veri duyma, toplama, aktarma, analiz etme ve dağıtma becerisiyle insanlık sadece hayatta kalmak için değil aynı zamanda hızla değişen dünyada gelişim sağlamak için ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşacak.

10 yılda dünyayı değiştirecek 10 teknoloji trendi!Trend 2: Zetta Seli Geliyor


• 2008’de yaklaşık 5 exabyte’lık veri üretilmişti. Bu, 1 milyar DVD’ye denk geliyor.
• Sadece üç yıl içinde üretilen bilgi miktarı 1.2 zettabyte’a ulaştı. Bu, dünyadaki her kişinin 100 yıl boyunca tweet atması ya da 1 saatlik bir TV programının 125 milyon yıl gösterilmesiyle eşit boyutta.
• Bu bilginin büyük bölümü, zengin medyaya –özellikle video- duyduğumuz doymak bilmez arzudan kaynaklanıyor. Öyle ki 2015’te internette dolaşan verilerin yüzde 90’ından fazlası video kaynaklı olacak.
• Zetta seli nedeniyle ağlara büyük talep olacak ve güvenlik, hizmet kalitesi ve verimlilik alanlarında optimize yapılara ihtiyaç duyulacak.

10 yılda dünyayı değiştirecek 10 teknoloji trendi!Trend 3: Bulutun Bilgeliği


• Giderek daha fazla veri buluta taşınıyor. 2020’ye gelindiğinde tüm verilerin üçte biri bulut üzerinde olacak veya bulut üzerinden geçecek. Küresel bulut hizmetleri gelirleri yılda yüzde 20 oranında artacak ve 2014’te inovasyon ve bulut bilişime yönelik BT harcamaları 1 trilyon dolara ulaşacak.
• Bulut teknolojisi halihazırda gerçek zamanlı çeviri ile iletişim kurmamızı, güçlü süper bilgisayarlara erişim sağlayarak bilgimizi artırmamızı ve yeni alanlarda bilgisayar platformları kullanarak sağlık alanında ilerlememizi sağlayacak kadar güçlü.

10 yılda dünyayı değiştirecek 10 teknoloji trendi!Trend 4: Yeni İnternet

• Dave Evans’ın kendi evini örnek alırsak, ağ bağlantı hızı, sadece Telnet bağlantısı kullanabildiği 1990’dan bu yana 170 bin katına çıktı.
• Bugün Evans’ın 38 adet sürekli açık bağlantısı ve 50 Mbps’nin üzerinde bant genişliği var. Bu, evde aynı anda telepresence kullanmaya, kesintisiz film izlemeye ve çevrimiçi oyunlar oynamaya yetiyor.
• Önümüzdeki 10 yıl içinde Evans’ın evindeki ağ bağlantı hızı 3 milyon kat artacak.
• Geleceğin ağları günümüzdekilerden çok daha hızlı olacak ve sürekli artan talebi karşılayacak şekilde ölçeklendirilmesi gerekecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder