English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12 Haziran 2012 Salı

Şeker bayramında Yunanistan ve Makedonya

Şeker bayramında Yunanistan ve MakedonyaŞeker bayramında hala Türklerin yaşadığı Yunanistan ve Makedonya'yı gezmek ister misiniz?

Yunanistan – Selanik

Atatürk’ün doğduğu yer olması ve, Romalıların, Bizanslı ve Osmanlıların büyük izler bıraktığı 3000 yıllık tarihi ile Selanik, gidilip görülmesi gereken bir şehirdir.




Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan Selanik’in, Bizanslılardan kalan bazı kiliseleri, UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde yer alır. Bu kadar kozmopolit ve uzun bir geçmişe sahip olması da Selanik’i, turistik açıdan önemli bir şehir kılar. Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen ve Selanik’in simgesi hâline gelmiş olan Beyaz Kule, 4. yy Roma imparatoru Galerius’un anıt mezarı, Bizans Dönemi’nde aziz Demetrius’a atfen bir Roma hamamının dönüştürülmesi sonucunda inşa edilen Hagios Demetrios Kilisesi, 3. yüzyılda inşa edilmiş olan ve İstanbul’da bulunan Aya Sofya’dan esinlenilerek 8. yüzyılda tekrar inşa edilen Hagia Sophia Kilisesi, şehrin yukarısında bulunan Bizans duvarları; bu çok-kültürlü geçmişin günümüze ulaşmış önemli örneklerindendir.

Şeker bayramında Yunanistan ve MakedonyaSelanik Expo Center’daki TV kulesi de ilgi çekici ziyaret noktalarından biridir. Kulenin yukarısında dönen bir restoran bulunur ve restoran, şehir manzarasını izlemek isteyenler için elverişli bir ortam sunar. Kıyı boyunca ise mağazaları, kafe ve restoranları ile göz dolduran ve keyifli bir yürüyüş için size eşlik edecek Nikis Caddesi bulunur. Caddede yer alan popüler barlarda hareketli bir gece hayatı göze çarpar. Gündüzleri ise burada bulunan kafe ve barlarda kahvelerinizi ya da soğuk biralarınızı yudumlayabilirsiniz. Kastra (eski şehir) ve civarında ise gerçek bir Yunan eğlencesine şahit olabileceğiniz ünlü tavernalar bulunur. Yazları ise deniz üzerinde gezinti yapan tekne barlar oldukça hareketli ve eğlencelidir. Osmanlılardan kalma bir atmosfere tanık olmak için ise Ano Poli adı verilen bölgeye (şehrin üst bölümündedir) uğramalısınız. Kıvrımlı yolların arasından geçerken Osmanlı mimarisinin şahidi ahşap evler size eşlik eder.

Şeker bayramında Yunanistan ve MakedonyaYöreye özel tüm yemeklerin keyfine varılabilecek bir şehir arıyorsanız Selanik tam size göre. Yunanların ızgarada kızartılıp domates sosu ile servis edilen ünlü köftesi soutzoukakia, tadılmaya değer bir lezzet. Yufkaların içine peynir ya da krema doldurularak yapılan ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilen Bougatsalar ise kahvaltınıza eşlik edebilecek ya da gün içinde atıştırabileceğiniz börekler. Uzo restoranları, lezzetli yemekler tadıp uzolarınızı yudumlayabileceğiniz popüler mekânlar arasında.

Şeker bayramında Yunanistan ve MakedonyaMakedonya – Üsküp

Makedonya’nın başkenti Üsküp, ülkenin tek büyük akarsuyu Vardar Nehri’nin iki kıyısında kuruludur. Bir yakada Arnavutlar ve Müslümanlar, diğer tarafta Ortodoks Hıristiyanların yaşadığı kent aynı zamanda tarihi bir Osmanlı yerleşimidir.


Üsküp tarihi bir kent olmasının yanı sıra ülkesinin de en büyük yerleşim yeri olma özelliğini taşıyor. Bu iki durum mimariyi geleneksel ve modern olarak iki şekilde etkilerken, eski Sovyetler Birliği`ne bağlı olmuş olması da bu sistemin mimari anlayışını yansıtıyor. Üsküp Old Bazaar`a Türk Çarşısı da deniyor. Bunun sebebi buradaki esnafın birçoğunun Türk olması ve pazarda ağırlıkla Türkçe konuşulması. Çarşı, Anadolu`daki benzerlerini oldukça hatırlatıyor. Türk olduğunuzu belirtmeniz keyifli sohbet ve alışveriş için oldukça önemli bir anahtar. Çarşı içinde görülecek tarihi yapılar arasında yine Osmanlı mimari geleneğinin örnekleri Mustafa Pasa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı bulunuyor.

Şeker bayramında Yunanistan ve MakedonyaKentin simgesi Taş Köprü 15. yüzyılda inşa edildi. Birkaç yıl öncesine kadar yıkıntı halinde olan Üsküp Kalesi, geçirdiği restorasyonla tekrar eski günlerin döndü. Görkemli parkı da ilgi çekiyor. Kaleden doyumsuz bir Üsküp manzarası seyretmeniz mümkün. Kentin eski tren istasyonu da kısmen yıkılmış olsa da bugün Ulusal Müze olarak değerlendirilmiş. Üsküp ve Makedonya ile ilgili tarihi ve kültürel ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Kentin en yeni kilisesi St. Clementin Katedrali Vardar Nehri`nin hemen yanında. Onunla birlikte Üsküp`te Saat Kulesi`ni gezebilir, Sveti Spas Manastırı`nı görebilir, Hünkâr, Yahya Paşa, Murat Paşa camilerini ziyaret edebilir, Çifte Hamam`a uğrayabilirsiniz.

Kent Makedon, Arnavut ve Türk kültürünü en iyi şekilde bünyesinde barındırıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder