English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Amerigo Vespucci (1454 - 1512)




Amerika Kıtasına adını veren İtalyan denizci Amerigo Vespucci Mart 1454te Floransada doğdu. Coğrafya ve kozmolojiye küçük yaşta ilgi duyan Vespucci bu alandaki bilgilerini amcası Giorgio Antoniodan aldığı derslerle derinleştirdi. 1479da Medici ailesinin temsilcisi olarak Fransaya gitti. Ülkesine dönüşünde Lorenzo de Medicinin bankasında çalışmaya başladı. 1491de Medicinin İspanyada Sevillada bulunan gemicilik şirketinde görevlendirildi. 


Bu görevi sırasında üçüncü seferine çıkmak üzere Kristof Kolomb ile tanıştı. Mayıs 1499da Alonso de Ojeda komutasındaki bir filoyla bilinen ilk keşif gezisine çıktı. Bu gezisi sırasında Brezilya kıyılarını dolaştıktan sonra Amazon Nehrinin denize döküldüğü noktaya ulaştı. Dönüş yolculuğunda Trinidad ve Haiti Adasını dolaşan Vespucci kendisinden önce bu bölgeyi dolaşan Kolomb gibi yeni bulunan toprakların Asya Kıtasının parçaları olduğunu düşünüyordu. Yeni bir sefer düzenleme yolundaki isteğinin İspanya Krallığı tarafından reddedilmesi üzerine 1500de Portekizin hizmetine girdi. 

Brezilya kıyılarının İspanyollar tarafından bulunan topraklar ile bir ilişkisi olup olmadığının araştırılması için görevlendirilen Vespucci Mayıs 1501de ikinci keşif gezisine çıktı. Cabo de Santo Agostinhoya ulaştıktan sonra Rio de Janeiro Körfezini keşfetti. Ardından güneye yönelerek Rio de la Plataya indi ve Patagonya kıyılarını dolaştıktan sonra Temmuz 1502de Lizbona geri döndü. Bu gezi sırasında bulunan toprakların Asya Kıtasının parçaları olmadığını farkeden Vespucci daha sonra mektuplarında bu topraklardan (Yeni Dünya) adıyla söz etmiştir. 

1503te üçüncü bir keşif gezisine çıkan Vespucci yolda fırtınaya tutuldu ve bir sonuç elde edemeden ertesi yıl geri döndü. 1505 yılında yeniden İspanyanın hizmetine girdi ve Sevillaya yerleşti. 1508de baş kılavuzluğa (piloto mayor) atanan Vespucci yeni bulunan bölgelerin haritalarının yapılmasına ve denizcilerin yetişmesine katkıda bulundu. İlk kez 1507de Martin Waldseemüller tarafından Fransada yayımlanan bir coğrafya kitabında Yeni Dünya (bugünkü Güney Amerika) bu toprakların bağımsız bir kıta olduğunu kanıtlayan Amerigo Vespuccinin adıyla anılmıştır 

Amerigo Vespucci 22 Şubat 1512de İspanyada öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder