English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4 Mayıs 2012 Cuma

Gökkuşağı beslenmesi nedir?



Çocukların beslenmeyi kolaylıkla anlayıp ,uygulamaları için Diyetisyen Gonca Güzel’in ortaya çıkardığı beslenme eğitim programıdır. Bu programda çocukların sağlıklı beslenmeyi, faydalarıyla beraber öğrenmesi hedeflenir.

Dengeli Beslenmenin çocuğun büyüme ve gelişimine olan etkisi, fiziksel ve zihinsel sağlığına etkisi, hastalıkları koruyucu etkisi çocuğa öğretilir. Besin gruplarının görevleri anlatılır.Gökkuşağı Beslenmesi’ne göre önemli besin öğeleri;






1.Karbonhidratlar

Ekmek,pilav,makarna,unlu gıdalar karbonhidrat içerir.Rafine edilmiş ise beyaz, rafine edilmemiş ise esmerdir. Enerji verir,B vitaminleri ve lif içerir.Günde en az 6 porsiyon karbonhidrat tüketmeliyiz.













2.Süt ürünleri

Süt, yoğurt,peynir, sütlü tatlı, dondurma, süt ürünleridir.Kemiklerin gelişimini sağlayan Kalsiyum ve D vitamini içerir.Boyumuzun uzamasını sağlar.Günde 3 kase süt veya yoğurt tüketmeliyiz.









3.Proteinler

Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, kuruyemişler protein içerir. Büyümemiz için gerekli aminoasitler proteinlerden sağlanır.Kaslar,cilt,saç ve dokularımızın yapısında bulunur.Günde 3 porsiyon protein almalıyız.






Gökkuşağı Beslenmesi’nde Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için 6 önemli faktör önemlidir.

Gökkuşağı Beslenmesi;

•Kahvaltı etmek
•Renkli beslenmek
•Süt, yoğurt, peynir yemek
•Et, tavuk, balık yemek
•Esmer Ekmek, Makarna, tahıl yemek
•Düzenli beslenmek




Gökkuşağı Beslenmesinde Renkler;

Gökkuşağı gibi renkli beslenmek; çocuklara sebze ve meyve tüketimini arttırmak için önerilmektedir. Buna göre; ailelere aşağıdaki gibi bir tablo hazırlamasını ve çocuğun her gün hangi renkten sebze ve meyve yediğini o tabloya yazmasını öneriyoruz.

Böylelikle çocuğun nasıl beslendiğini bu tablodan kontrol edip ona göre eksik sebze ve meyveleri beslenmesine eklemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuklara hangi renkte hangi besin olduğu sormanız ve tek tek renklerine göre tablonun üzerine o besinleri yazmanız gereklidir.

Kırmızılar:

Kırmızı elma,Vişne,Kiraz,Kırmızı biber,Domates,Çilek

Beyazlar:

Karnabahar,Turp,Sarımsak,Mantar,Soğan,Patates

Sarı:

Portakal,Mandalina,Greyfurt,Limon,Muz,Kavun,Kayısı, Şeftali,Havuç,Ananas

Yeşil:

Salatalık,Brokoli,Kereviz,Kiwi ,Marul,Bezelye,Ispanak,Kabak,Semizotu

Mor:

Patlıcan,Mürdüm eriği,Böğürtlen,İncir,Üzüm,Lahana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder