English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

28 Mart 2011 Pazartesi

Barbunya Pilaki




Barbunya Pilaki
Malzemeler:
(3 – 4 Kişilik)
*500 gr. ayıklanmış taze barbunya.
*1 büyük baş, ince doğranmış kuru soğan
*4 – 5 orta boy, ince doğranmış sarımsak (Bütün olarak da kullanabilirsiniz.)
*2 büyük boy irice küp şeklinde doğranmış domates
*½  demet ayıklanmış maydanoz
*1,5 tatlı kaşığı toz şeker
*Yeterince tuz
*3 – 4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Barbunyaları suyu karartmaması için önceden 5 dakika kadar pişirelim. Aslında bunu yapmak zorunda değiliz, ancak rengin kararmaması için genelde bu yöntem uygulanıyor.(annem vitamini gitmesin diye bunu asla yapmaz). Bu arada zeytinyağını ısıtıp üzerine soğan ve sarımsağı ilave ederek pembeleşinceye kadar karıştıralım. Üzerine domatesimizi ekleyerek biraz karıştıralım ve kararmış suyunu süzdüğümüz barbunyayı, ardından şeker ve tuzu ilave ederek kısık ateşte 20 – 25 dakika barbunyalar yenecek kıvama gelene kadar pişirelim. Üzerine maydanozla servis yapalım.Şimdi sıra adalı ve Ermeni bir aileden gelme hanımefendinin tarifinde… (daha önce verdiğim biber dolması tarifi de aynı hanımefendiye aitti.)Kendisi buna meyhane usulü diyor, yani meyhanede bu tarz yaparlar diyor. Eh Ermenilerin meyhane kültürüne katkılarını da düşününce bu tarif biraz daha anlamlı oluyor sanırım.Malzeme miktarları hemen hemen aynı, sadece maydanozu 1 demet yapıyoruz ve maydanozu, soğanı sarımsağı çok ince doğruyor domatesi püre yapıyoruz. Hatta tüm bu işlemleri blanderda da yapabiliriz.Barbunyayı hemen hemen tamamen pişene dek pişiriyoruz. Kararmış suyunu süzdükten sonra tencerede yağımızı ısıttıyor sonra domatesi atıp çeviriyoruz. Ardından maydanozu ve barbunyayı ekliyoruz 10 – 15 dakika yani barbunya suyu çekene kadar pişiriyoruz. Üzerine ayıklanmış maydanoz koyup soğuk servis yapıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder