English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5 Temmuz 2012 Perşembe

Akademik yarışta hangi üniversite neler yapıyor?

Tam da tercihler öncesinde, eğitimde şimdi vitrine çıkma zamanı deyip, farkındalık yaratan üniversitelere, köşemizi açacağımızı söylemiştik. Peş peşe mailler geliyor. Hemen hepsi de, “Biz diğerlerinden çok farklıyız” diyor. Bu konuda bir yarışın olması ne güzel. Keşke, daha da hızlansa!..
Eğitim Vitrini’nin bugünkü konuğu Bahçeşehir Üniversitesi. Neden farklı olduklarını, bakın nasıl anlatıyorlar:




Bahçeşehir farkı?
“Köşe yazınızı ilgiyle okuduk. Aday öğrencilerin bu dönemde yoğun bir mesaj bombardımanına tutulacağı kesin. Her üniversite kendi güçlü olduğu yanları öne çıkarmak için bu dönemi etkin kullanmak zorunda. Yazdıklarınıza fazlasıyla katılıyoruz. Bu dönemde farklı olduğu yönleri ön plana çıkaramayan üniversite, yarışta geri kalır. Bu anlamda üniversitelere sormuşsunuz, “diğerlerinden farklı olduğunuz alan nedir?” diye.
Bahçeşehir Üniversitesi olarak buna önemli bir alanda yanıt vermek isteriz.
İlki, başından beri bizim için önemini yitirmeyen bir dünya üniversitesi olma yolundaki çabalar. “Kampüsüm Dünya” anlayışıyla öğrencilerimize dünyanın pek çok ülkesinde eğitim görme şansı tanıyoruz.
Burada altını çizmek istediğimiz nokta, Erasmus gibi değişim programlarının dışında tamamen bize has sağladığımız olanaklar.
Bahçeşehir Üniversitesi’ne adım atan bir öğrenci İngilizceyi ana vatanında, ABD’nin başkenti Washington’da bir yıl hazırlık eğitimi alarak öğrenebiliyor. Lisans eğitimine başladığı birinci sınıftan itibaren de anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde güz ya da yaz döneminde öğrenim görebiliyor.
Örneğin Genetik Bölümü öğrencilerimiz Yale Üniversitesi’nde bu alanda dünyaca tanınmış Türk doktor Prof. Murat Günel’in laboratuvarlarında ve bizzat ABD’de yanında çalışarak eğitim alıyor. Bu öğrencilerimizin tamamı burslu olarak eğitim görüyor.

Dünya üniversitesiyiz
Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz geçtiğimiz hafta Stanford Üniversitesi ile yaptığımız anlaşmayla ABD’ye giderek yaz boyunca bu üniversitede eğitim almaya başladı. Bu öğrenciler anlaşmamız gereği Stanford Üniversitesi’nin kampüsünde kalıyor ve Üniversite’nin hocalarından dersler alıyor. Ayrıca Silikon Vadisi’nde yer alan Google, Apple, Intel, Facebook, Twitter gibi şirketlerin yöneticileri de yaz süresince öğrencilerimize dersler verecek ve bu şirketler yerlerinde ziyaret edilecek.
ABD’nin üniversite kenti Boston’da bulunan ve MIT, Harvard gibi üniversitelerin de yer aldığı Cambridge Innovation Center’da Bahçeşehir Üniversitesi Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi açtık. Geçtiğimiz hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ü de bu merkezde ağırladık. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri bu merkezde diledikleri zaman giderek çalışma ve araştırmalara imza atabilecek. Müfredatlar ve programlar öğrencilerimizin bu yıl Boston’daki merkezde de eğitim görebileceği şekilde düzenleniyor. İletişim Fakültesi öğrencilerimiz şu anda medya ve iletişim dünyasının merkezi sayılabilecek New York’ta.. Bu da NYU ile ortak hazırladığımız bir program. Öğrencilerimiz burada Fox, NBC, Flickr, Grey gibi şirketlerin yöneticileri ve NYU hocalarıyla ortak bir programa dahil oldu.
Mimarlık Fakültesi öğrencilerimiz Japonya, ABD ve Letonya’da şu an yaz programlarında eğitim görüyor. Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz Max- Planck Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi’nde her dönem ders görüyor.

Burada başla, ABD’de bitir
Bunlara ilave olarak önümüzdeki hafta Berlin yerleşkemizi açıyoruz. Gelecek yıl her fakülte ders programlarını Berlin yerleşkemize uygun şekilde düzenleyecek. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri öğrenimlerinin bir kısmını İstanbul, bir kısmını da Berlin’de tamamlayabilecek. Bir de yeni gelişme; çok yakın bir dönemde Hong Kong’da bir teknoloji ve inovasyon merkezi açıyoruz, özellikle mühendislik fakültesi öğrencilerimizin faydalanabileceği.
Kısacası “Kampüsüm Dünya” anlayışıyla Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine gerçek manada yurtdışında eğitim imkânı sunuyoruz. Pek çok üniversitede öğrenciler yalnızca Erasmus programlarıyla değişim yapabiliyor, Biz bunu bir kademe daha yukarı taşıyor ve her öğrencimize alanıyla ilgili bir üniversitede yurtdışı deneyimi şansı tanıyoruz. Üstelik bu programların içerikleri öğrencilerimize özel hazırlanıyor. Özetle farkımızın bir dünya üniversitesi olma yolunda attığımız adımlar olduğunu söyleyebiliriz.
Üniversitemizde, lisansta 7 bin 900 öğrenci kayıtlı ve bu öğrencilerden örneğin Mühendislik Fakültesi’nden 24 öğrenci Stanford Üniversitesi ve Silikon Vadisi programında, yine mühendislikten 25 öğrencimiz Berlin’de, Mimarlık Fakültesi’nden 70 öğrenci ABD (Chicago ve New York), Barselona, Floransa, Berlin ve Japonya’da, Hukuk Bölümü’nden 60 öğrencimiz Berlin, Minneapolis ve Washington’da, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 15 öğrencimiz Almanya’da ve İletişim’den 20 öğrencimiz New York’ta bu yaz düzenlediğimiz programlara katılıyor...”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder