English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Dar gelirli tatilcilerin tercihi

Tatil zamanı orta düzey aileler için hep gitsek mi kalsak mı, gidersek nereye gitsek,neresi uygun, neresi sakin gibi uzayıp giden sorularla yüzleşme ve bunlara cevap arama zamanıdır. Sizde böyle düşünüyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin...

Denizi, kumu, güneşi ve doğal güzellikleriyle ünlü Muğla’da çam ormanları arasında bulunan çadır kampları, dar gelirli vatandaşların ilgi odağı oluyor.

-->

-->

Maddi durumları el vermediği için lüks otellerde tatil yapma fırsatı bulamayan tatilciler, Muğla’nın Ula, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde bulunan çam ormanlarındaki çadır kamp alanlarında ucuz tatil yapmayı tercih ediyor. Tatilciler, dev çam ağaçlarının gölgesine kurdukları çadır ve karavanlarda tatillerini geçiriyor.

Çadır kamp alanlarında Türkiye’nin dört bir yanından gelen tatilciler dikkat çekiyor. Bazı tatilciler, çadır kamp alanlarında sürekli tatil yapanlardan alınan karavan ve çadır kurma ücretlerinde indirim yapılmasını istiyor.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, il genelinde 11’i milli park alanı olmak üzere toplam 74 mesire yeri ile 2 kent ormanı bulunduğunu söyledi.

Bu alanlardan sadece 4’ünde görevliler gözetiminde çadır ve karavan turizmine izin verildiğini bildiren Yıldırım, ”Kamp alanlarının büyük bölümü ise özel sektör tarafından işletiliyor. Tatilciler tarafından en fazla ilgiyi Akyaka’daki orman, Fethiye’deki Günlüklü veMarmaris’teki Çubucak ile İnbükü çadır kamp alanları görüyor” dedi.

Yıldırım, kamp yapanların orman yangınları konusunda sık sık uyarıldıklarını, orman yangını riski nedeniyle tatilcilerin mangal ateşi yakmasına izin verilmediğini vurgulayarak, tatilcilerden çadır kamp alanlarında mangal ateşi yakmadan tatil yapmalarını istedi.

Yılda 25 bin tatilci çadır ve karavanda tatil yapıyor
Ula ilçesine bağlı Akyaka Belde Belediye Başkanı Ahmet Çalca, tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği Akyaka’daki orman çadır kampında yılda binlerce insanın çadır ve karavanlarda tatil yaptığını söyledi.

Kamp alanına her yıl gelen 30 civarında karavan ve 200’ün üzerinde çadır sakini olduğunu anlatan Çalca, ”Bunların dışında günübirlik olarak karavanları ile gelen veya ormanın içine birkaç günlüğüne çadır kuran binlerce yerli ve yabancı var. Bunların sayısı yılda 25 bini buluyor” diye konuştu.

Çalca, ayrıca her yıl binlerce öğrencinin kamp alanına kurdukları çadırlarda tatil yaptıklarını da ifade ederek, çadır ve karavanda tatil yapanların belde ekonomisine ciddi katkısı olduğunu kaydetti.

Evindeki koltukları kamp alanına getirmişler
Akyaka beldesindeki orman kampında tatil yapan çadır ve karavan tutkunlarının büyük bölümü, yıllardır aynı kampta tatil yapıyor. Kampta tatil yapan aileler ve çocukları arasında gelecek yıllara taşınan dostluklar da oluşuyor. Kampta 3-4 ay süreyle karavan ve çadırda kalanların büyük bölümünü memur ve işçi emeklileri oluşturuyor.

Akyaka orman kampındaki çadır ve karavanlarda kalan kadınlar, adeta evlerini kampa taşıyor. Kamp alanlarındaki çadır ve karavanlarda televizyon, çamaşır makinesi, buzdolabı ve dikiş makinesine bile rastlamak mümkün. Bazı çadır ve karavanların önünde ise yetiştirilen çiçek ve sebzeler göze çarpıyor.

Kimisi ise futbol maçlarını izlemek için evinin oturma odasındaki misafir koltuklarını kamp alanına getirmiş. Kadınlar yemekleri karavanların içinde veya çadırların önünde hazırlıyorlar.

Yıllardır aynı yerde kamp yapıyorlar
Akyaka orman kampına 35 yıldır ailesi ile tatile geldiğini anlatan Adnan Özkan, ”Ankara’dan geliyoruz. Her gelişimizde kamptaki karavanımızda 2-3 ay kalıyoruz. Küçük kızımı bu kamp alanında büyüttüm. Onlarca dost ve arkadaşı kamp alanında edindim” dedi.

Ailesiyle 21 yıldır Akyaka’daki orman kampına geldiğine işaret eden Fikret Saraçoğlu ise ”Memleketim Diyarbakır. Akyaka’ya kadar bin 600 kilometre yol katediyorum. Buraya gelinceye kadar onlarca doğal güzellik var. Ama biz Akyaka’nın doğasına hayranız. Burada kendimi mutlu ve huzurlu hissediyorum” diye konuştu.

Akyaka’daki orman kampına karavan ile İzmir Ödemiş’ten geldiklerini anlatan Ali Güneş, ”Eşim ile bu bölgeyi çok seviyoruz. Emekli tır şoförüyüm. 3 yıldır burada kamp yapıyoruz. Çarşıya ve denize yakın olması ve doğasının güzel olmasından dolayı burayı tercih ediyoruz” dedi.

Kamp yaptıkları alanda ev ortamı oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Güneş, ”Futbola meraklıyım. Futbol maçı izlemek için evimizin salonundaki oturma koltuğununu getirdim. Açık havada maç izlemek çok güzel” diye konuştu.

Kamp görevlilerinden Muhammed Davoğlu da kampa her yaz sezonunda 25 karavan ile 250 civarında çadır kurulduğunu anlatarak, ”Günübirlik çadır ücreti olarak 27 lira, karavanlardan ise elektrik ücreti dahil 35 lira alıyoruz. Orman kampında 3-4 ay boyunca karavan veya çadırda kalarak tatil yapan insanlar var” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder