English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Ekim 2011 Salı

Balık pedikürüne dikkat!



Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler veya farkında olmadıkları bir hastalığa sahip kişiler balık pedikürü olarak bilinen yöntem nedeniyle enfeksiyon kapma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Son zamanlarda popüler olan bu yöntemde müşteriler ayaklarını su dolu ve onlarca kangal balığının bulunduğu bir küvete sokarlar. Bu balıklar ayaklardaki ölü derileri ısırarak temizlemektedir.

Uygulayıcılar riskin çok az olduğunu belirtse de sedef ve diyabet hastalarına bu yöntemi bağımlılık haline getirmemeleri söylenmektedir.

Özellikle Asya'da yaygın olan bu yöntem Amerika'nın bazı eyaletlerinde açık yaralardan enfeksiyon yaydığı gerekçesiyle yasaklanmıştır.

The Health Protection Agency(HPA-Sağlık Koruma Ajansı) konu ile ilgili yeni bilgiler yayınlamıştır. Balıkların içerisinde bulunduğu küvetteki mikroorganizmalar ve enfeksiyonlar balıklardan insanlara, sudan insanlara veya su aracılığıyla kişiden kişiye geçebilmektedir.

HPA'nın danışman epidemiyoloğu Dr. Hilary Kirkbride, "Bu salonlarda sıkı hijyen politikası benimsendiği takdirde enfeksiyon riski çok azdır. Ancak yine de bazı kişilerde bu risk çok fazladır. Bu nedenle bu güzellik salonlarında kişinin bilinmeyen bir rahatsızlığının olup olmadığının tespiti çok önemlidir. Uygulamadan önce var olan cilt sorunları ve açık yaralara çok dikkat edilmelidir.

Kangal balıkları(Garra rufa) dişi olmayan bir çeşit balık türüdür ve bu uygulamalarda kullanılmaları sayesinde üne kavuşmuştur.

HPA'da sağlık koruma servisi müdürü olan Dr. Paul Cosford'a göre, balık küvetlerindeki risk sıkı temizlik kontrolleri sayesinde en aza indirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder