English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

14 Ekim 2011 Cuma

Kış aylarında doğru ve sağlıklı beslenme için



Kış aylarında doğru ve sağlıklı beslenme için hangi gıdaları tüketmeliyiz? Soğuk havalarda hangi besinler vücudumuza iyi gelir? Soğuk aylardan sağlıklı beslenme tüyoları nelerdir? Kışın sağlıklı beslenme önerileri nelerdir? Kışın doğru ve sağlıklı beslenmek için hangi yiyecekleri daha fazla tercih etmeliyiz?

İşte soğuk kış aylarında doğru ve sağlıklı beslenme bilgileri
Vücudunuzu kışa hazırlayın. Soğuk havanın yavaş yavaş tüm yurtta etkisini hissettirdiği bu günlerde, doğru ve sağlıklı beslenme hastalıklara karşı vücut direncini artırmada büyük önem taşıyor..

Uzmanlar, vatandaşların kış sebze ve meyveleriyle birlikte antimikrobiyel etkisi yüksek olan soğan ve sarımsağa sofralarında yer açması gerektiğine dikkati çekiyor.

Mevlana Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanın doğal savunma sisteminin, vücudu hastalıklardan en iyi koruyan sistem olduğunu söyledi.

Akman, vücudun yapı taşı olması bakımından protein kaynaklarının ve günlük alınan protein miktarının vücut direnci açısından çok önemli olduğunu, düzenli protein alımıyla doğal savunma sisteminin korunabileceğini belirtti.

Soğuk havalarda mevsim meyve ve sebzelerinin tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Akman, güne portakal, greyfurt ve mandalina karışımından yapılan taze sıkılmış meyve suyu ile başlamanın hastalıklara karşı vücut direncini artıracağını bildirdi.

Sabah kahvaltısında bol protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesinin vücudu zinde kılacağını anlatan Akman, ”E ve C gibi antioksidan taşıyan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırabiliriz. Bu vitaminleri taşıyan sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla tüketilmeleri daha sağlıklı. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir” diye konuştu.

Soğan ve sarımsak sofranın baş tacı olmalı
Herhangi bir sağlık sorunundan dolayı yasak veya sınırlama olmaması durumunda yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt ve yoğurt tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Akman, “Yine sarımsak antimikrobiyel özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiriyor. Ayrıca kanın akışkanlığını sağlayarak kolestrolün düşmesini sağlıyor. Yemeklere eklenen sarımsak miktarının arttırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Soğuk havalarda vücut direncini artırmak ve hastalanmak istemeyenler kış sebze ve meyveleriyle soğan ve sarımsağı sofradan eksik etmemeli.” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder